Skövde

Bötfälls och tvingas flytta från Vristulven in i skogen

Flera av de personer som anmälts för bristande strandskydd runt sjön Vristulven i Timmersdala utanför Skövde har nu bötfällts.
Lennart och Maj-Doll Johansson måste flytta från sin sommarbostad sedan 30 år tillbaka - 200 meter upp i skogen.
– Här har våra barn och barnbarn vuxit upp men nu är det slut med det. Vi måste naturligtvis följa lagen, säger Maj-Doll Johansson.

Det var efter att en anonym anmälan kommit in, som ett dussintal bryggor och stugor började utredas av Länsstyrelsen.

Ett flertal boende runt sjön Vristulven i Timmersdala måste nu plocka ner sina sjöbodar och bryggor.

Trots att Lennart och Maj-Doll Johansson äger marken så får de enligt vitesföreläggandet på 50 000 kronor inte ens klippa gräset på tomten.
De måste nu flytta sin villavagn in i skogen, utom synhåll från vattnet.

Länsstyrelsen fick upp ögonen för att ett stort antal byggnationer inte hade deras tillstånd att ligga så nära Vristulvens vatten, efter att en privatperson tagit en tur på sjön med båt och dokumenterat det hela med kamera.

Lennart Johansson säger att han respekterar allemansrätten, men att han inte förstår hur allmänheten ska gagnas av att deras sjötomt gror igen.

– Vi har ju bara en liten plätt och har inte hindrat nån från att gå ner till sjön och bada eller från att ströva fritt här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista