falköping

Skärpt lag splittrar familjen Seero

En hårdare tillämpning av den nya utlänningslagen gör att allt färre irakier blir beviljade uppehållstillstånd i Sverige.
Förra året fick tre av fyra asylsökande stanna. Hittills i år har bara var tredje irakier fått uppehållstillstånd.
Familjen Seero i Falköping väntar, och hoppas att näst äldste sonen Maher ska få bo i Sverige.

Jamal Seero, hans fru Kori och deras sex yngsta barn bor i en lägenhet i Falköping.

Familjen är från ett område norra Irak, nära gränsen till Syrien. Näst äldste sonen Maher, 20, är kvar där. 

– Han mår bra, men är orolig. Det är farligt där borta. Det är svårt, säger  Jamal Sero. 

Migrationsverket nekade Maher Seero honom uppehållstillstånd, Migrationsdomstolen beviljade, men ärendet har nu överklagats upp till den högsta instansen, Migrationsöverdomstolen, där det ska beslutas om ärendets ska prövas eller inte.   

Migrationsverket vill inte kommentera det enskilda fallet, men Marie Andersson, som är pressansvarig, säger att det generellt har blivit svårare för irakier att få uppehållstillstånd, till följd av den nya utlänningslagen från 2006.

- Man är strängare i sin bedömning nu. Den som kommer från Irak kan inte få asyl med hänvisning till den allmänna situationen i landet, säger hon.

Familjen Seero är en av många som fått känna av den allt hårdare tillämpningen av den nya utlänningslagen från 2006.
Jamal själv fick uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov och för Maher Seero som är kvar i Irak, är situationen mycket allvarlig.

Mahers storebror är försvunnen. Han blev tagen av terrorister för mer än ett år sedan, berättar Jamal.

– Det är mycket farligt, Man kan inte stanna på ett ställe för man vet inte när man kanske blir tagen av terroristerna, säger han och berättar att det är ett år och fyra månader sedan de fick ett livstecken från sin äldste son.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista