Gammal utgrävning ger ny syn på svenskt kristnande

Resultatet av en 40 år gammal utgrävning utanför Skara ändrar vår syn på hur kristendomen kom till Sverige. Det rör sig om Västsveriges äldsta, kristna gravar från vikingatiden - en tid då de flesta västgötar var hedningar. Och skälet till att forskningen inte presenteras förrän nu är, enligt arkeologen, att ämnet inte var "inne" på 60-talet.
Såntorps gravfält grävdes ut från 1963 till -66. Den som gjorde det för riksantikvarieämbetet var Inga Lundstöm, som från slutet av 1960-talet främst kom att syssla med museiutställningar. Häromåret gick hon i pension och då fick hon tid för det obearbetade materialet, som kommer att presenteras i en bok senare i år. - På 60-talet när det här fältet grävdes var man inte intresserad av religion och myt och sådana saker, säger hon. Ideologi och livsstil var saker som arkeologer började intressera sig för först på 80-talet, så nu är det här ämnet superintressant. På Såntorps gravfält finns 31 kristna gravar från 900-talet - en övergångsperiod då västgötarna gick från dyrkan av Tor och Oden till att allt mer tro på den kriste guden. De tidigast kända västgötarna att anamma denna nya tro var såntorpsborna. - Det lär oss att kristnandet i det här området är en långsam process, som går över många århundraden, säger Inga Lundström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".