Skaraborg

Färre skuldsatta ungdomar

Antalet ungdomar som har skulder hos Kronofogdemyndigheten minskar i vårt område.
Utvecklingen är tydlig och skiljer Skaraborg från övriga landet.

Från 2006 tills idag har antalet ungdomar i Skaraborg som har skulder registrerade hos Kronofogdemyndigheten minskat med tio procent. I övriga landet är läget oförändrat. 

Robert Olsson på Kronofogdemyndigheten tolkar den positiva utvecklingen som att flera åtgärder och orsaker fått genomslag i Skaraborg: 

– Det kan han ha blivit något bättre för ungdomar på arbetsmarknaden. De kan ha fått en bättre ekonomi. Men det är också att ungdomar skaffat sig bättre kunskaper om privatekonomi. Vi har ju under flera åt satsat på att jobba förebyggande och få ungdomar att förstå riskerna med överskuldsättning, säger han.  

Det är Kronofogdemyndigheten i Skövde som till stor del gör arbetet på hemmaplan. Ett konkret sätt är att redan vid den första skulden ta kontakt med den skuldsatte.

– Vi har en personlig kontakt för att få dem att förstå vad olägenheten är. Vi pratar om orsaken till skuldens uppkomst, hur personen tänkt lösa den och om hur man kan undvika skulder, säger Agneta Carlander som jobbar som kronofogde i Skövde.  

De kommande åren hoppas Kronofogdemyndigheten att den positiva Skaraborgstrenden både håller i sig och sprider sig. Målet är att år 2012 ha halverat antalet skuldsatta.

Robert Olsson hoppas få skolans hjälp:  

– Vi vill gärna ha privatekonomi på schemat, så att man tidigt pratar om och får lära sig sådana här saker.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista