Burkar skär sönder kornas magar

Varje år dör kor efter att ha fått i sig strimlade aluminiumburkar. Det är följden av nedskräpning i dikeskanterna.
– Burkarna blir vassa som rakblad och snittar söder korna invärtes, säger lantbrukaren Roland Pettersson på gården Gate utanför Herrljunga.

På gården Gate finns 150 kor. Varje år förlorar Roland Pettersson ungefär tre kor efter att de fått i sig strimlade aluminiumburkar.  

– Burkarna ligger i de ensilagevallar där vi hackar gräset. En aluminiumburk som går igenom en hack bildar strimlor som är vassa som rakblad. Så småningom hamnar de på foderbordet där korna äter dem, berättar Roland Pettersson. 

Kon drabbas då av symptom som kallas ”vasst”. Tillståndet är mycket smärtsamt för korna och 90 procent av dem måste avlivas. 

– Var och en kan ju förstår att det absolut inte kan vara bra att äta vassa föremål som snittar sönder en invärtes. 

Problemet med aluminiumburkar i naturen är större än att korna får i sig delar av dem. Roland Pettersson skulle gärna se att pantsystemet för burkar ändrades:  

– Jag skulle gärna se ett hårdare retursystem men fem kronor i pant på varje burk. Det kan ses orimligt men man får ju tillbaka pengarna när man pantar. Retursystemet borde även vara internationellt så att det är samma pant inom hela EU. Det skulle underlätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista