Trängsel hot mot dagisbarn

Många svenska daghem har så stora barngrupper att barnen riskerar att hämmas i sin utveckling. I en rapport från Skolverket skriver svenska forskare att det aldrig bör vara fler än 15 barn i grupperna. Men i Skaraborg är barngrupperna ofta mycket större än så...
SR P4:as stockholmsredaktion skickade en enkät till Sveriges alla kommuner för att ta reda på hur stora barngrupperna egentligen är. Av de 15 kommunerna i fd Skaraborg svarade sju på enkäten. Svaren visade att Vara är den kommun i fd Skaraboreg som har de största barngrupperna; snittet är 20 barn per grupp. Sarri Granström är barnpsykolog och överläkare på Ericastiftelsen i Stockholm. Hon märker resultatet av de stora barngrupperna och menar att alla barn påverkas: -En del barn drar sig undan. Andra slutar prata eller hämmas i sin talutveckling. Barnen kan inte sitta still utan springer runt och ofta skriker eller ropar de. Sarri Granström menar att i längden så påverkas även de barn som betecknas som stabila och lugna. Ofta handlar det om förändrade eller avvikande beteende. Såhär svarade din kommun: Essunga: svarade inte Falköping: svarade inte Grästorp:17,22 Gullspång: svarade inte Götene: svarade inte Hjo: svarade inte Karlsborg: svarade inte Lidköping: 19,00 Mariestad: 17.30 Skara: 17,69 Skövde svarade inte Tibro: 17,50 Tidaholm: oanvändbart svar Töreboda: svarade inte Vara: 20,00 Av Sveriges 289 kommuner svarade 132 stycken och snittet hamnade på 17.14 barn per grupp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista