Stor skörd drabbar bönderna

Spannmålsskörden i Europa och USA blir större än tidigare förväntat. Följden blir att maten kan bli billigare - samtidigt som bönderna får sämre betalt.

– Trots att vi i Sverige får sämre skördar, så sjunker priserna, och vi får lägre intäkter, säger Lars-Göran Svensson som är lantbruksansvarig på bondeägda LRF-konsult.

Samtidigt som kunderna kan glädja sig åt sjunkande världsmarknadspriser, så konstaterar LRF att det drabbar det de svenska bönderna ekonomiskt.

Det är så många som kan köpa jordbruksprodukter på världsmarknaden i dag att de lager som tidigare funnits nu är borta, menar Lars-Göran Svensson.

Det har i sin tur lett till att kopplingen mellan skördarna och priset på jordbruksprodukter fått en betydligt starkare och snabbare koppling.

Stor skörd i Världen - för det är en världsmarknad - ger lägre pris. Dålig skörd ger högre pris. Så fungerar markanden helt enkelt.

Och där blir de svenska bönderna bara en liten bricka på den stora världsmarknaden. Och de goda skördarna i Europa och USA verkar alltså pressa ner priserna nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista