Skaraborg

Fler tar bilen trots bensinpriset

En majoritet av invånarna i länet väljer att ta bilen i stället för bussen, enligt en studie från SIFO. Detta trots ett ökat miljömedvetande och ett stigande bensinpris.

– Dit jag ska ligger en bit ifrån stationen, säger Marita Ackerby från Lidköping som idag tog bilen från Lidköping till Skövde.

Varje vecka är det över 640 000 länsinvånare som åker bil trots att man skulle kunna ta cykeln eller åka kollektivt utan större tidsförlust, detta enligt en studie från SIFO.

I studien från SIFO ser man att den vanligaste anledningen till att man i länet väljer bilen, är att man anser sig ha för mycket bagage. Hälften sa att detta var skälet till att de inte valde att åka kollektivt.

Fyra av tio ville komma direkt från dörr till dörr och 14 procent av länsinvånarna uppger att man väljer bort kollektivttrafiken för att man tycker det är obekvämt.

Annat som påverkar att folk sitter i bilen istället för på bussen är att man vill slippa trängseln i kollektivtrafiken. Många är det också som skjutsar sin familj och då sägs bilen vara det enda alternativet. En tiondel angav fysiska hinder för att åka kollektivt.

En av dom som faktiskt tar bussen väldigt ofta och som ser fördelar med det är Stefan Andersson från Broddetorp.

– Det är billigare att åka buss. För mig är det slöseri med tid också, åker jag buss kan jag läsa, jobba, eller i bästa fall sova. Då utnyttjar jag tiden bättre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista