Skaraborg

Strokepatienter rehabiliteras med dataspel

I ett unikt projekt har Högskolan i Skövde tillsammans med sjukhusen i Skaraborg utvecklat en dataspelsmaskin som ska användas till strokerehabilitering.
- Det är jätteroligt och helt nytt för mig. Jag vill ju träna och förbättra mig så att jag blir bättre, säger Marianne Kullgren från Hällekis.

Under fem veckor har en studie genomförts där strokepatienter som drabbats av förlamning spelat dataspel.
Meningen är att patienterna i sin hemmiljö ska öka rörligheten i kroppen med hjälp av spelen. 

Marianne Kullgren från Hällekis tvekade inte att delta i studien. Idag spelar hon ett spel där en cyklist ska undvika hinder. 

– Det går inte bra idag, men jag har inte tränat på länge. Det går så sakta, säger hon självkritiskt medan hon spelar.  

Det har gått några år sedan Marianne Kullgren drabbades av sin stroke. Hon blev förlamad i hela vänster sida och rullstolsburen.  

Under fem veckor har hon haft datamaskinen hemma och spelat dataspel varje dag.
Istället för ett tangentbord finns två handtag att styra spelet med på den mycket enkla och avskalade maskinen. Själva spelen är enkelt utformade för att inte trötta ut användaren.  

Marianne Kullgren är en av fem strokepatienter som deltar i studien som är ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Sjukhusen i Skaraborg. 
 Tillsammans vill de ta fram nya roligare sätta att öva upp rörelseförmågan på efter en stroke, säger Mikael Johannesson universitetslektor på Högskolan i Skövde, där man studerar möjligheterna att använda seriösa dataspel för rehabilitering. 

– Kan man göra det här roligare och samtidigt träna så är mycket vunnet. Frivilligheten är en stor faktor i all inlärning. 

I höst kommer resultatet av studien, berättar Jesper Poucette, rehabläkare i Lidköping: 

– Sverige är bra på strokerehabilitering men vi vill gärna bli mycket bättre. Det här är ett försök att visa att man faktiskt blir mycket bättre i sin vardag.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista