Skövde

Ventelo fortsätter med telebluff

I början av juni beslutade marknadsdomstolen att företaget Ventelo i Skövde ska betala 750 000 kronor i vite, om de fortsatte att hävda att de säljer Telia-abonnemang.
Men anmälningarna till konsumentvägledare fortsätter, när de företagsabonnemang som företaget säljer, inte går att dra sig ur.

– Eftersom jag tyckte att de sa Telia, och jag använder mig av Telia, så trodde jag att det var det, säger Maria, en av de som lurats.

Maria är en av många som ovetande tecknat ett så kallat företagsabonnemang på sin privata telefon, och som sen har haft svårt att häva avtalet med Ventelo.

För även efter marknadsdomstolens beslut fortsätter företaget Ventelo med tvivelaktiga säljknep.

Enligt anmälningar till konsumentvägledare och Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, så ringer försäljarna upp egenföretagare för att sälja företagsabonnemang som kan användas privat. För att övertyga köparen nämner säljaren Telias namn.

Anledningen till att Ventelo kallar abonnemanget för ett företagsabonnemang, är att ångerrätten inte gäller för egenföretagare.

– Folk hör av sig varje dag, och det här går till indrivning och inkasso, säger Carina Alvén som är konsumentvägledare i Marks kommun.

Teleföretaget Ventelo i Skövde hävdar nu efter kritiken, att de slutat ringa upp enskilda firmor och sälja privata abonnemang som är svåra att bryta.

– Vi måste tyvärr tillfälligt avbryta det här efter den kritik som varit, sen får vi se om vi kan sätta igång med det igen så småningom, , säger David Frydlingr, som är jurist och pressansvarig på Ventelo.

Thomas Tell är förundersökningsledare på specialbrottsgruppen i Borås, och han ser ingen lösning på telefonbedrägerierna.

– De rör sig i en gråzon som är svår att komma åt med den lagstiftning vi har, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista