VÄSTRA GÖTALAND

Allt fler bedrägerier i internethandeln

I takt med att fler köper och säljer saker på internet anmäler också fler att de blivit lurade. Under första halvåret gjordes 699 polisanmälningar i Västra Götaland om bedrägeribrott med hjälp av internet – dubbelt så många jämfört med samma tid i fjol.

– Brottslingarna utnyttjar helt enkelt de platser där handel förekommer, säger Jens Ahlstrand är chef för Västra Götalandspolisens IT-enhet. När handeln flyttar till internet så följer bedrägerierna med. På nätet kan man också läsa fullständiga manualer för hur man ska göra för att lura folk.

Anmälningar av bedrägeri brott med hjälp av internet har stadigt ökat, men det är svårt att få en klar bild med hjälp av statistik över lite längre sikt då den här typen av brottslighet bara har registrerats sedan 2006.
Men det första halvåret i år anmäldes 699 internetbedrägerier i Västra Götaland, att jämföra med 352 under samma period förra året.

Risken att bli lurad när man handlar på nätet är störst är när man betalar för något innan man fått varan.

Men polisen har ofta stor möjlighet att kunna klara upp den här typen av brott, menar Jens Ahlstrand, som tror att internetbrottslingarna lever i falsk trygghet.
– Det finns en utbredd uppfattning om att man är anonym, säger han. Känslan av att man kan begå ett brott utan att behöva konfrontera den som lider skadan gör säkert att många som aldrig skulle kunna tänka sig att göra ett analogt brott istället gör det i cyberrymden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista