Teleavbrott skapade kaos på Sommarland

Uppdaterad 15:43
Telias teleavbrott i bland annat Skaratrakten skapade kaos på Skara Sommarland.
Teleavbrottet gjorde att väldigt få av parkens betalautomater fungerade.
Och i stekande sol växte köerna:
– Jag är oerhört frustrerad, oerhört frustrerad. Det här är en av våra viktigaste dagar, sa Magnus Wetterö, vd för Sommarland.

Vid 11-tiden på torsdagen grävdes en fiberkabel av och nära 2 800 av Telias telefonabonnenter i Mariestad, Skövde och Skara drabbades av ett teleavbrott.  

Magnus Wetterö fick besked om problemen vid lunchtid på torsdagen.

– Köerna i parken är jättelånga. Vi har över 10 000 gäster idag. Dessutom blir parken oerhört mycket mer personalkrävande vilket gör att våra gäster inte får den uppmärksamhet som man kan önska, sa han. 

I en av köerna stod norska Gun Kolstad med sin familj:

- Jag blir lite förtvivlad för det kostar ju ganska mycket pengar att gå in här, nästan 1 000 kronor för en familj. Då vill man att barnen ska ha mysigt så att de får ett bra minne av stället.

- Det är typiskt att man inte har mer kontanter med sig. Det är en ganska varm dag och man måste äta och dricka. Om det inte löser sig så får vi lämna Sommarland och äta in till Skara och äta istället, sa Antonio Berntsson från Tjörn.  

Magnus Wetterö har haft kontakt med både parken och Telia: 

– Jag har jagat folk på Telia men inte lyckats alls. Jag har blivit omkopplad 15 gånger utan att ha fått prata med någon som är ansvarig. Jag har också hamnat hos två telefonsvarare hos folk som är på semester. Ingen vill vara ansvarig för det här. Det är oerhört dåligt av ett företag som Telia.  

Vilka efterspel det här kommer att få visste han inte ännu.  

-  Vi ska inte agera nu när vi är så arga, men vi ska verkligen se på det här och försöka på en rättvisa i slutändan.  

På Sommarland pågår en utbyggnad med flera av varandra oberoende betalsystem. Syftet är att göra möjligheten att betala med kort mindre sårbar.

– Vi får jobba med dubbel- och trippelsystem. Jag hoppas att det här inte kan hända nästa är när vi byggt ut vårt bredband. Den moderna människan har inte så mycket kontanter på sig utan är van vid att kunna betala med kort, sa Magnus Wetterö.  

Vid 15.40 var felet ågärdat igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista