Göta kanaltrafiken hotas av torkan

Den låga vattennivån på Vättern kan leda till problem för passagerartrafiken på Göta kanal i sommar. - Går de på fullt djup så kan de få problem speciellt när de passerar över Vättern, säger Gunnar Andréason på Göta kanalbolaget i Sjötorp norr om Mariestad. Han är ansvarig för västgötadelen av Göta kanal.
Det torra vädret och den lilla vårfloden har sänkt vattennivån rejält i Vättern. Det är främst utanför Karlsborg, men även vid inloppet till Motala, som de största passagerarbåtarna kan få problem med sitt djupgående. Det innebär som mest två meter och 80 centimeter. - De tvingas lätta på sin last så mycket som möjligt. Det innebär mindre färskvatten och mindre bränsle för att kunna gå så grunt som möjligt, säger Gunnar Andréason. Båtarna kommer istället att få stanna på sin färd för att fylla på färskvatten och bränsle. Fortsätter det torra vädret kan ytterligare åtgärder bli aktuella för att hålla igång passagerartrafiken på Göta kanal. - Vi kan tänka oss att på vissa ställen ha mötande båtar, och att bussa passagerare mellan vissa platser utmed kanalen, säger Gunnar Andréason.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".