Bostadsrättsförening anmäld till HO

En bostadsrättsförening i Hjo har anmälts för diskriminering av funktionshindrade till Handikappombudsmannen -HO.Anmälarna är två kvinnor i 70 årsåldern som riskerar att få betala en straffavgift till föreningen för att de inte själva kan måla om ytterväggarna på sina radhuslägenheter.

Vid ett möte beslutade bostadsrättföreningen att ytterväggar skulle målas och att medlemmarna själva skulle sköta en del av arbetet för att spara pengar till föreningen.

Ett informationblad skickades ut där medlemmarna fick veta att de själva skulle måla rännor, fönster, undertak samt förråd . I arbetet ingick även skrapning och rengöring. Kunde man inte måla själv fick man betala målare för att utföra arbetet annars skulle en straffavgift åläggas på 1000 kronor till föreningen, men beslutet bestreds av kvinnorna eftersom det strider mot bostadsrättföreningens egna stadgar.

Straffavgiften togs bort Istället ska de som inte kan måla själva betala tillägg på hyran. En kostnad som kan hamna på 15- 20 tusen kronor enligt bostadsrättföreningens revisor.

Kvinnorna har nu amält bostadsrättsföreningen till Handikappombudsmannen eftersom de anser att de utsatts för diskriminering. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista