Skaraborg

Svårt att hitta avbytare till semestrande bönder

Det kan vara svårt för lantbrukare som vill ha semester under sommaren att få det.
Avbytartjänst har nämligen svårt att få tag i människor som vill jobba som avbytare - detta trots att många är intresserade av att jobba med lantbruk.
Det är att lantbruket i dag ställer höga krav på avbytare som sätter käppar i rekryteringshjulet.

- Man måste ha en god kompetens för att komma in som avbytare. Dels måste du kunna hantverket men det är också viktigt att du har social kompetens eftersom du kan få byta arbetsplats, ibland varje dag.

För många av oss är det naturligt att kunna ta några veckors semester på sommaren och koppla av från allt vad arbete heter men för lantbrukana gäller det att hitta en ersättare ifall de vill vara lediga.

På Avbytartjänst i Skaraborg arbetar ca 30 avbytare som reser runt på olika gårdar i länet och sköter allt från djur till maskiner när bönderna behöver ledighet.

Kristine Köller arbetar som avbytare och hon tror sig ha en förklaring till varför det är så svårt att skaffa nya avbytare.

- För många är det svårt att sätta sig in i jobbet på flera gårdar eftersom man ofta går från gård till gård och det kan vara krävande.

Men Per Stigsson verksamhetschef på Avbytartjänst är ändå positiv inför framtiden.

- Jag tror att lantbruksskolornas många sökande och TV-program som ”bonde söker fru” kan se till att inbtresset för arbetet hålls uppe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista