Mariestad

Arbetar mot värmeslag inom äldrevården

Personalen inom äldrevården i Mariestad jobbar nu särskilt med att se till att de gamla får i sig vatten i sommarvärmen.

Många gamla har svårt att känna av törsten och att komma ihåg att dricka, och när värmen nu i dagarna har varit tryckande kan det få ödesdigra konsekvenser. Följden kan bli yrsel, blodtrycksfall och matthet och risk för olyckor.

En av de äldre som känt av värmeböljan är 85-åriga Anna Stina Mårtensson i Mariestad. Men hon säger att hon vet om det här med vattnet, och att hon ser till att dricka.

– Jag har alltid ett glas vatten vid sängen. Mycket ska man dricka på sommaren, säger hon.

Anna Stina Mårtensson bor en lägenhet i centrala Mariestad. Hon får hjälp av Hemtjänsten tre gånger om dagen. Just idag är det undersköterskan Jennifer Wadén som värmer upp korvgryta till lunch, och hon berättar att det är tydligt att de äldre påverkas av värmen.

– Det märks väl att de är jättetrötta många. De säger att de inte har sovit för att det är så varmt, berättar hon.

Gunnila Norrman, ställföreträdande medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mariestads kommun. Hon har precis gått ut med en uppmaning till vårdpersonalen för att påminna om att det är viktigt att dricka ordenligt i sommarvärmen. Och hon menar att äldre är en extra utsatt grupp.

– Jag blir inte förvånad om vissa behöver hjälp av sjukvården när de inte fått i sig tillräckligt med vatten, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista