Essungaungdomar mest allergiska

Hela 40 procent av 15-åringarna i Västra Götaland har någon form av allergi. Det visar en omfattande studie bland regionens niondeklassare. Essunga och Tibro är bland de kommuner som har störst problem.
Men den enskilda skola i Skaraborg som har flest allergiker är Helenaskolan i Skövde. Där är mer än varannan elev drabbad av någon slags allergi och många är också drabbade av astma. Men det har en anledningen, det är nämligen så att kommunen medvetet har samlat allergiker dit för att kunna erbjuda dem en allergisanerad miljö. Enkäten visar också att de allergiska eleverna på Eriksdalsskolan i Skövde känner sig mycket dåligt bemötta av skolan. Mer än hälften av de som är drabbade tycker att skolan borde ta större hänsyn till deras problem. Hjo däremot är ett positivt exempel i regionen. De ligger lågt både när det gäller allergier, exsem, hösnuva och astma.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".