Nossebro

Marknadsbesökare mer okritiska än andra konsumenter

Det ställs samma krav på en marknadsförsäljare som en försäljare i butik. Trots det är det få som klagar på produkter köpta på just marknader. På Nossebro marknad i Essunga kommun ökar antalet besökare hela tiden och många är okritiska till sina inköp.

- Man får nog räkna med att det är lite si och så med saker man köper här, säger marknadsbesökaren Sune Nyberg.

Samma krav
Men man har rätt att ställa höga krav även om man köpt en sak på en marknad.

- Knallar har samma krav som alla andra handlare att exempelvis kunna ta emot reklamationer. Är det så att man sålt något över 300 kronor har kunden exempelvis rätt att få namn och telefonnummer till den knalle man handlat av, säger Marek Johansson som är jurist på konsumentverket.

Ingen anmälan
Det har inte inkommit någon anmälan till konsumentverket om just marknadsförsäjlare men Marek Andersson tror inte att det behöver betyda att allt för den skull går rätt till.

Han tror mer att det är en fråga om att man som konsument ändrar sin inställning till handlandet när man är på marknad.

Någon som handlat mycket på marknader är Barbro Johansson. I över sjuttio år har hon fyndat på marknaden i Nossebro och hon har aldrig haft några problem med handlarna.

- Det har alltid varit god service. De brukar säga att om jag inte är nöjd så är det bara att komma tillbaka nästa gång det är marknad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista