Skövde

Kommunen körde över pappa i skolbeslut

Skövde kommun gjorde fel när den inte kontrollerade med båda föräldrarna innan ett barn skrevs in i en förskoleklass. Nu får kommunen kritik av Skolverket

Det handlar om två föräldrar som till en början bodde i en annan kommun i Skaraborg. Föräldrarna är separerade men har gemensam vårdnad om sitt barn.

Litade på mamman
Sommaren 2007 flyttade mamman till Skövde och skrev på eget bevåg in barnet i en förskoleklass i Skövde. Pappan var inte med på att barnet skulle gå i skola i Skövde, men kommunen gick på mammans uppgifter och litade på att föräldrarna var överens, utan att kontrollera det med pappan.

Skolverkskritik
Där gjorde kommunen fel, konstaterar Skolverket. Valet av förskoleklass är av ingripande betydelse för barnet, konstaterar Skolverket, och en kommun måste förvissa sig om att båda föräldrarna är överens, om de båda är vårdnadshavare.

Vägrade ändra
Inte ens när pappan tog kontakt med Skövde kommun och meddelade att han var emot beslutet, ändrade kommunen sig. För enligt kommunallagen kan kommunen inte riva upp ett gynnande beslut, menar Skövde kommun.

Men Skolverket ger nu alltså kritik för hanteringen av ärendet, och vill dessutom ha en redovisning om vad kommunen har lärt sig om detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista