Gift i grundvattnet i Mariestad

I Boterstena utanför Mariestad har kommunen hittat spår av bekämpningsmedel i grundvattnet. Nu har Mariestads kommun anlitat en konsultfirma som ska ta reda på varifrån bekämpningsmedlet kommer.
Det var för några år sedan som man upptäckte spår efter det numera förbjudna medlet Totex i vattnet i Boterstena. Ett kolfilter sattes då in för att rena dricksvattnet till dom cirka 100 personer i Tidavad som tar sitt dricksvatten från Boterstena. Nu har en konsultfirma från Göteborg satts på uppgiften att spåra vart bekämpningsmedlet kommer från. Eftersom Totex är ett mycket starkt medel kommer det inte från jordbruket och den kemiska fabrik som tidigare låg i området är också utesluten. Vägverket har gjort en egen undersökning där man konstaterar att Totex inte används vid Boterstena. Det mest troliga är att någon använt medlet för att göra rent en gårdsplan eller liknande från ogräs. Men enligt Håkan Magnusson på miljökontoret i Mariestad så är vattnet från Boterstena ofarligt att dricka eftersom det filtreras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".