Lidköping

19-åring döms för mord

En 19-årig man från Vara döms till sju års fängelse för mord på Mikael Andersson i Lidköping. Domen avkunnades av Lidköpings tingsrätt under fredagseftermiddagen.
De övriga fyra åtalade dömdes också. Tre män dömdes till fängelse i som längst ett år och tre månader, medan kvinnan, en 17-åring, slipper fängelse och döms till ungdomstjänst.

Att döma 19-åringen för mord var riktigt, tycker länskriminalens chef Lars Johansson, och att det blev sju års fängelse i stället för tio år, som åklagaren yrkat, förklarar han med 19-åringens relativt låga ålder.
19-åringens försvarsadvokat Peter Haglund är däremot mycket upprörd över att hans klient dömdes för mord och inte för vållande till annans död, som han yrkat.

- Det finns inget i utredningen som tyder på att det rör sig om ett överlagt mord, säger Peter Haglund, som nu ska läsa i genom domen och i nästa vecka tillsammans med sin klient bestämma om domen ska överklagas.
- Det lutar åt ett överklagande, för det finns inget som visar att min klient medvetet skulle ha dödat, säger Peter Haglund.

Försvann efter en fest
19-årige Mikael Andersson försvann efter en fest utanför Skara i mitten av maj. Han efterlystes, och polisen misstänkte ganska snart att ett brott låg bakom försvinanndet. En vecka senare hittades han död i en gödselbrunn strax utanför Skara.

Under rättegången i Lidköping i mitten av juli berättade en annan av de inblandade, en 26-åring, att han på festnatten i sitt hus sett den mordmisstänkte 19-åringen sitta på Mikael Andersson och trycka ner hans huvud i vattnet i en damm som fanns utanför huset.

Både 26-åringen och den 25-åring som sedan förhördes pekade ut 19-åringen från Vara som den som utfört dådet.

19-åringen själv sa att han var så berusad att han inte mindes något av det slagsmål som ledde fram till Mikael Anderssons död. Han mindes dock vad som hände dagarna efteråt och att han varit med vid gödselbrunnen.

Åklagaren hade yrkat på tio års fängelse för mord, medan 19-åringens försvarsadvokat ansåg att hans klient borde dömas för misshandel och vållande till annans död.

Övriga domar
Av de fyra som dömdes för skyddande av brottsling var det en 25-årig man från Skaratrakten som fick längst straff. Han  hjälpte 19-åringen att slänga kroppen i gödselbrunnen och dömdes till fängelse i ett år och tre månader.

En 26 årig man fick tio månader och en 30-årig man dömdes till åtta månader för skyddande av brottsling.

En 17-årig kvinna slipper fängelse och döms till 35 timmars ungdomstjänst.

Läs också tidigare rapportering i fallet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista