Nya hastigheter oroar trafikanter

I höst införs nya hastighetsgränser på svenska vägar. Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, är i sommar ute och informerar trafikanter om förändringarna.

- Det tar nog tid att vänja sig men det blir säkert bra så småningom, säger Marley Graham från Karlshamn och Björn Eyvind Swahn från Karlskrona som fick informationen när de stannade för att rasta utanför Tidaholm.

- Men det kan bli en fälla eftersom man måste vara mer uppmärksam på vad den senaste skylten uppmanade till för hastighet, tillägger Marley Grahamn.

De nya hastigheterna sätts utifrån vägens säkerhet och standard. Det innebär att dagens hastighetsgränser kompletteras med 40, 60, 80, 100 och 120 km/tim.

- Alla vägar kommer att ses över under 2008 och 2009 med start i september berättar Evan Severinsson. Han är en av de MHF medlemmar som just nu informerar semestertrafikanter om förändringarna.

- Det blir först och främst hastighetsförändringar på de större vägarna, säger han. På säkrare vägar med vajerräcke kan man istället för köra i 100 kilometer i timmen, medan andra vägar sänks till 80.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista