Skaraborg

Badvattenkvalitén okänd i Skaraborgs badsjöar

Flera av Skaraborgs kommuner är dåliga på att rapportera kvalitén på badvattnet vid de kommunala badplatserna.
Detta trots att kommunerna är skyldiga att kontrollera badvattnet enligt en fastställd kontrollplan.

- Det är mycket olika hur duktiga kommunerna är på det här men det ska tas minst tre-fyra prov per säsong och då helst en gång per månad, säger Görel Allestam, biomedicinsk analytiker på Smittskyddsinstitutet.

Det är på Smittskyddsinstitutets internetsida ”Badplats” som informationen ska vara tillgänglig. Men flera kommuner har inte uppdaterat informationen på veckor. Essungas senaste mätningar är från 26 juni, Falköpings från första juli och i Vara mätte man senast nionde juli.

Sunt förnuft
Det är svårt att få besked från kommunerna under semestertider, och Görel Allestam hänvisar till det sunda förnuftet när det gäller att få reda på om vattnet är baddugligt.

- Helt säker kan man aldrig vara på någonting, men man kan vara extra försiktig vid exempelvis efter ett kraftigt regn och när vattnet ser extra grumligt ut, säger Görel Allestam. Men det är bara när man får i sig vattnet som det är farligt, ska man bara svalka sig lite kan det gå hur bra som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista