Utgrävningar på gammal offerplats

Nu har nya utgrävningar påbörjats på Offerplats Finnestorp mellan Floby och Larv.
Under två veckor framöver ska arkeologer och frivilliga finkamma den gamla våtmarken i jakt på spännande järnåldersfynd - för det är marken full av, enligt arkeologerna.

Projektet handlar om kulturturism blandat med forskning.
Och man har redan gjort fynd på platsen, berättar Bengt Nordqvist, som är arkeolog:

- Här ser vi ett spänne som har suttit på en sadelgjord. Tänk att den alltså legat ettusenfemhundra år i jorden! Ah, det är lyckliga ögonblick!  

Offerplats Finnestorp är en av de största kända offerplatserna i Sverige och här man hittat fynd från 350 till ungefär 600 år efter Kristus.

Man tror att bland annat stora krigare offrats här tillsammans med hästar och utrustning.

- Man förvånas ständigt. Vilka föremål och vilka mängder! De bara ligger här och väntar på att bli upptagna!, utbrister en entusiastisk Bengt Nordqvist.

Vid Finnestorp jobbar arkeologerna tillsammans med en ekonomisk och en ideell förening, Finnestorps vänner.
De kommer att delta i själva utgrävningarna men också i satsningen på kulturturismen.

Genom bland annat guidningar och olika prova-på-aktiviteter, vill föreningen sprida kunskap om offerplatsen till så många som möjligt.

- Det kommer att ge en förståelse mellan de båda grupperna; dels den ”vanliga” människan och den etablerade forskarvärlden - att man kan mötas, säger Egil Josefson som är ordförande för Finnestorps vänner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista