SKÖVDE

Passerkort införs på Skövdeskolor

Nu skärps rutinerna för hur lärare och skolpersonal ska ta sig in i Helenaskolan i Skövde utanför ordinarie skoltid.
Det beslutades på ett säkerhetsmöte med rektorerna på onsdagen med anledning av det sabotage som orsakade omfattande vattenskador i skolan i början av juli.
Lärarna blir av med huvudnycklarna till entrédörrarna och i stället införs inpasseringskort.

Alla skolans lärare har tidigare haft tillgång till nyckel för att kunna ta sig in i Helenaskolan när som helst på dygnet.

Men det kommer att förändras sedan en nyckel stals eller kom på drift i somras och flera ungdomar tog sig in i skolan och öppnade vattenkranar.
Skolan drabbades av omfattande vattenskador som beräknas kosta flera miljoner kronor att åtgärda.

Helenaskolan och övriga kommunala skolor i Skövde kommun ska nu få inpasseringskort för lärarna och skolpersonalen, som ska användas tidiga morgnar och utanför ordinarie arbetstid.
Dessutom sätts larm in kvälls- och nattetid och under helger.

Bara tre personer i skolledningen på Helenaskolan och Securitas, räddningstjänsten och fastighetsjouren - totalt åtta personer - ska få tillgång till huvudnyckel som kan användas vid strömavbrott.

- Förhoppningsvis tror jag att vi kan förhindra eller åtminstone försvåra att det inträffar på nytt, säger Ola Persson som är säkerhetschef på Skövde kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista