Skaraborg

Asfaltsläggare lever farligt

Hittills i år har 30 personer dött i trafiken i Västra Götaland, och de som arbetar vid vägarbeten är en utsatt grupp.
- Bilisterna kör alldeles för fort förbi vägarbetsplatserna, det tycker Christer Lif och hans arbetskamrater som just nu lägger asfalt på riksväg 42 mellan Fristad och Vårgårda.

- Trafikanterna behöver visa mer respekt för arbetet som vi gör, vi är ju inte här för att vara ivägen utanför att fixa vägsträckan, säger Christer Lif.

Decimeter från olyckan
Bilar, bussar och lastbilar susar förbi, bara några decimeter från Christer Lif när han går bredvid maskinen som lägger asfalten.

Dt är inte bara Christer Lif och hans arbetskamrater som är rädda. Enligt Niklas Rydh som är skyddsombud på SEKO ringer ofta medlemmar till honom och påpekar beteendet bland trafikanterna. 

Nio av tio är oroade
En enkät som Sekos medlemmar svarade på för ett par år sedan visade att 94 procent av de som arbetar med vägarna är oroliga för att jobba i bland trafikanter. Något som förvånade Niklas Rydh.

- Det här är ju männsikor som är vana vid hårt arbete och jobbat länge på vägarna, därför blev jag förvånad över siffrorna, säger Niklas Rydh.

Backspeglar ryker
Men Christer Lif är inte särskilt förvånad över att många oroar sig, och han tror också att det har blivit värre.

- Jag tycker att det både blivit fler bilar och en ökat trafikrytm. Det är inte konstigt att man blir rädd när de som kör förbi ibland kör in i våra fordon. Jag har aldrig varit med om någon allvarlig olycka, men en och annan backspegel har rykt från våra fordon, berättar Christer Lif.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista