LIDKÖPING

CIEL hotas av nedläggning

Centrum för Innovation och Entreprenörskap i Lidköping - CIEL hotas av nedläggning. Politikerna i kommunen menar att resultaten uteblivit.
Men de som leder verksamheten på CIEL är av en helt annan uppfattning och menar att uppfinningar och produktutveckling måste få ta tid.

Robert Nilsson som är utbildningschef för uppfinnarskolan Idéum, som är en del av CIEL, menar att politikerna saknar tålamod med verksamheten.

- Den här typen av verksamhet kräver långsiktig satsning, säger han. Att utveckla en produkt, få ut den på marknaden och börja tjäna pengar på den, det tar lång tid.

Uppfinnarskolan Idéum är en av flera delar i konceptet CIEL, som startades i september 2004. De andra delarna är så kallad entrepreneering och även kursverksamhet med kortare specialkurser i affärsverksamhet.

Tanken var att de olika verksamheterna skulle korsbefruktas och att nya spirande företag skulle skapas i Lidköping.
Men just nu är det bara Idéum som har någon större verksamhet i lokalerna, och många rum gapar tomma.

Vid en extra bolagsstämma i nästa vecka ska CIEL-husets framtid avgöras.
Verksamheten som för fyra år sen höjdes till skyarna riskerar nedläggning, och ligger back med miljoner i hyresskuld till kommunen.

Robert Nilsson är medveten om att den ekonomiska situationen för CIEL är ansträngd, säger han. Men han menar att en nedläggning skulle vara negativ för nyföretagare och uppfinnare i Lidköping.

- Den här satsningen är gjord för att skapa förutsättningar och möjligheter att starta nya företag och för att det ska finnas möjlighet att få fram nya produkter och företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista