EMU och kommunalstrejken dominerade första maj

Det var ett regnigt och blåsigt första maj för de demonstranter som tågade igår under huvudparollen "Alla folks frihet och hela världens fred." Men huvudparoller eller inte: talen och plakaten dominerades av den pågående kommunalkonflikten och den känsliga EMU-frågan.
Riksdagsledamoten Urban Ahlin första maj-talade i Tidaholm. Och han försökte, liksom många andra, att fokusera på internationella frågor istället för på svikna vallöften. - Vi har fyra år på oss att genomföra höjda nivåer i sjukförsäkringen, och det kommer vi att göra, sa han. Men vi kan inte blunda för det världsekonomiska läget. Det är ingen tvekan om att det går knackigt med all ekonomi just nu. En fråga som kom att prägla första maj var förstås kommunalstrejken. I Falköping var det många kommunalare som slöt upp i tåget, bland dem Kommunals vice ordförande Elisabeth Carlsson. - Det är väldigt roligt att det har kommit så många kommunalare just i dag, sa hon, och tillade att läget fortfarande är låst mellan parterna och att allt tyder på att kommunalarna i Falköping kommer att gå ut i storstrejk natten till måndag. Och så gick det förstås inte att undvika den för socialdemokraterna infekterade frågan om EMU. Många av talarna i Skarborg i går talade för ett medlemskap, bland annat regionrådet Anneli Stark, som talade i Tibro, och riksdagsledamoten Monica Green, som talade i Mariestad. Försvarsminister Leni Björklund, som också är för EMU, deltog i demonstrationerna i Skövde och Lidköping. I sitt tal kopplade hon samman EMU med en positiv ekonomisk utveckling för Sverige. Bernt Sabel från LO var en av de få som inte ville berätta hur han röstade, han valde istället att beröra vikten av att gå och rösta, även om LO har ställt sig neutralt i frågan. Ett tydligt "Nej till EMU" var däremot Vänsterpartiets paroll vid demonstrationerna i Skövde och Lidköping.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".