Riksdagsledamöter mer EMU-vänliga än väljarna

Trots att över hälften av de socialdemokratiska väljarna är motståndare till EMU, är inställningen en helt annan bland riksdagsledamöterna. Ingen av Skaraborgs fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter är emot EMU, och i går på första maj passade de på att argumentera för den gemensamma europeiska valutan.
Riksdagsmannen Urban Ahlin talade i Tidaholm och han tycker inte att det är komplicerat att dela parti med EMU-motståndare. - Nej, det får argumentera för sin sak, precis som jag argumenterar för min, sa han. Jag är för EMU med den enkla anledningen att jag tycker att vi behöver mer internationellt samarbete och inte mindre. Urban Ahlin från Mariestad är långt ifrån ensam om sin uppfattning. Samtliga fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter från Skaraborg är nämligen varma anhängare av euron som svensk valuta. Om man däremot frågar de socialdemokratiska väljarna är inställningen en annan. I en Sifo-undersökning från slutet av mars sa 51 procent, alltså drygt hälften, av de tillfrågade sossarna att de skulle rösta nej till EMU, och det var en ökning jämfört med motsvarande undersökning förra året. Riksdagsledmoten Carina Ohlsson från Lidköping pratade för euron i Falköping i går. Och även om hon är medveten om att inte alla i första maj-publiken höll med henne, så tyckte hon att hon fick ett visst positivt gensvar: - Jag såg flera som nickade lite i alla fall när jag kopplade ihop välfärd och vardagsfrågor med euron, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".