Pengar har sökts för att snygga till fasaden på gravkapellet på Skara gamla kyrkogård.
Skaraborg

Skara Stifts kyrkor får 33 miljoner

Kyrkorna i Skara stift har fått 33 miljoner kronor som ska användas för konservering och renovering av sånt som predikstolar, textilier och själva byggnaderna. Trots den miljonstinna penningpotten så kommer kyrkorna knappast att få så mycket som de hoppas på, säger Inga-Kajsa Christensson, stiftsantikvarie i Skara stift:

- Hundra procent beviljas nog aldrig i princip, utan 90 procent är det högsta man kan få. Får de inte de pengar de behöver kan det vara så illa att man helt enkelt inte har råd med det och får skjuta upp åtgärden, säger inga-Kajsa Christensson.

Fördelas
Det kallas kyrkoantivkarisk ersättning, och det är pengar som staten varje år ger åt stiften för att stödja vård och bevarande av det kyrkliga kulturarvet.

I Skara stift ska de 33 miljoner kronorna som man har fått nu fördelas på församlingarnas olika projekt.

Essungas kyrktak
Ett av dem finns i Essunga där man vill ha 3,5 miljon för att fixa yttertaket på Essunga kyrka. Leif Ahlkvist som är konsult på Essunga pastorat är orolig för att man ska få allt för lite pengar:

- Av dom här pengarna har vi har sökt 80 procent, och det måste vi ha - vi har inte råd annars att genomföra reparationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista