SKÖVDE

Lärarbrist i förberedelseklass

Fler elever och färre vuxna - det är verkligheten vid skolstarten för eleverna i förberedelseklassen på Rydskolan i Skövde.
När höstterminen börjar på onsdagen är det 35 elever i klassen för barn som precis kommit till Sverige men bara två lärare.

Carina Johansson är en av de två lärare som ska ansvara för 35 barn som nyligen kommit till Sverige. Hon är orolig för hur höstterminen ska bli.

- Vi har en elevassistent som försvunnit och vi har ett ökat antal barn, 35 jämfört med 32 i våras, och vi tror knappast att det sker en minskning utan i stället en ökning.

Barnen i förberedelseklassen har särskilda behov och minskade lärarresurser blir extra kännbara för dem, menar Carina Johansson.

- Vi har en verksamhet med elever från 7 år upp till 16 år och bara den spridningen säger ju en del, att det är väldigt svårt att möta eleverna på sin respektive nivå.

Klassen skulle behöva ytterligare en lärarresurs för att klara terminen, säger hon.

- En del är analfabeter när de kommer och har över huvudtaget inte gått i skolan och vi tar också emot handikappade barn, så hela gruppen är väldigt svår att nå.

Carina Johansson är medveten om att alla skolor i Skövde kommun drabbas av nedskärningar men hon är särskilt kritisk till att politikerna väljer att spara på just Rydskolan.

- Rydskolan är en så speciell skola och en resurskrävande skola och det måste politikerna få upp ögonen för.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista