Datasystem hos SOS Alarm felade

En fördröjning i övergången vid skiftet mellan två datasystem gjorde att det på vissa håll i landet inte gick att komma fram på larmnummer 112 i fredags kväll.
Nu ska SOS Alarm se över vad som orsakade avbrottet.

Enligt Anders Klarström, som är presstalesman på SOS Alarm var det i samband med att det ordinarie datasystemet skulle uppdateras som det ersattes med ett alternativt system, något som är relativt vanligt och som inte ska påverka larmnumret.

Men någonting gick fel vid övergången mellan de båda systemen och på vissa håll i landet gick det inte att komma fram alls på larmnummer 112.

- De tekniska orsakerna till avbrottet kan jag inte förklara här och nu för jag känner inte till dem fullt ut, men det normala är att det inte ska bli något avbrott alls för dem som söker hjälp, säger Anders Klarström.

Telefonavbrottet var på vissa håll upp till 10 minuter långt, säger Anders Klarström.

I efterhand fick SOS alarm reda på avbrottet och ska nu utreda vad orsaken var, så att det inte ska inträffa igen.   

Avbrottet hos SOS Alarm ställde till allvarliga bekymmer för en 18-åring i Lidköping, som drabbats av akut matallergi.

Pojkens vänner försökte förgäves att nå SOS Alarm för att få tag i en ambulans, men samtalet kopplades aldrig fram till larmväxeln.
I stället fick en granne köra pojken till sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista