Skövde Golfklubb är pressade att finna en lösning på sina ekonomiska problem. Spelaren på bilden är glatt ovetande om problemen.
SKÖVDE

Extra årsmöte för golfklubb i kris

Skövde Golfklubb håller på tisdagskvällen ett extra årsmöte för att försöka lösa klubbens svåra ekonomiska situation.
Enda punkten på dagordningen är ett förslag där medlemslånen omvandlas till spelrätter.

Många golfklubbars svaghet består i att de flesta byggt sin ekonomi på medlemslån som medlemmarna betalat in.

Det fungerade så länge antalet medlemmar ökade, men nu när antalet minskar så hamnar klubbarna i en akut likvidetskris.

- Enkelt uttryckt har för många medlemmar slutat de senaste tre-fyra åren och vi har inte haft samma kö in, säger Alf Sandqvist, ordförande i Skövde GK.

Medlemslånen som folk betalat in finns inte på något bankkonto utan pengarna är bundna i byggnader, banan och maskiner. Varje gång en medlem vill lämna klubben och få tillbaks sina pengar innebär detta stora problem för klubben.

Om medlemslånen förvandlas till spelrätter försvinner risken att hamna på obestånd senare i höst. Det ska nu diskuteras på tisdagens extra årsmöte.

Alf Sandqvist känner ändå en viss oro, för även om föreningen beslutar om en omvandling till spelrätt så har varje medlem rätten att själv bestämma om sin andel.
Om tillräckligt många vill plocka ut sina pengar är konkurshotet överhängande inom ett par månader för klubben.

- Jag törs inte bedöma det men visst kommer det att vara en och annan som ser mer till sin egen plånbok, naturligt kanske, än att klubben ska utvecklas. Men då riskerar man allas pengar, säger Alf Sandqvist.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista