Lidköping

Kontraktslösa unga fick för låg lön

Flera ungdomar som arbetat på bemanningsföretaget Rentman i Lidköping har bett IF Metall om hjälp eftersom de arbetade utan kontrakt till låga löner. De anställda vågade inte ifrågasätta någonting, eftersom de var rädda för att få sparken.

- Vi hade inga kontrakt. De kunde säga upp oss när som helst, berättar Helena Edvinsson från Lidköping, som arbetade på Rentman i ett halvår.

Jobbet på bemanningsföretaget Rentman i Lidköping var 20-åriga Helena Edvinssons första heltidsanställning. Hon fick inget förnyat anställningskontrakt och fick heller inte den garantilön hon blivit lovad.

Många på företaget arbetade sju dagar i veckan då de inte vågade säga nej, berättar hon. Om lönerna eller anställningsförhållandena ifrågasattes fick man känslan av att man kunde få sparken.

Sjuka ifrågasattes
- Det var ju folk som blev sjuka och då kunde de kommma med kommentarer som: Är du verkligen sjuk? Vi kan sätta in någon annan om du inte vill jobba, berättar Helena Edvinsson.

Cheferna sade att man skulle vara lojal mot företaget, berättar hon. Och personalen fick även frågan om de var med i facket, och fick höra att det var lättare att få jobb om man inte var det.

- Jag fattar inte att man inte reagerade mer på det då, för det var ju en klar varningssignal, säger Helena Edvinsson.

Kontaktade facket
Hon var uthyrd till en industri där ytterligare sex personer från Rentman arbetade, alla i 20-årsåldern. De kände inte till sina rättigheter men till sist kontakade de fackförbundet IF Metall, som konstaterade att ungdomarnas löner var för låga. De hade även fått fel OB-tillägg och övertidsersättning samt inte fått någon sjuklön.

Helena Edvinsson stannade på Rentman i tre månader men sökte sedan ett nytt jobb.

- Nu när man varit med om det här är man mer insatt, nu vet jag mer om mina rättigheter på en arbetsplats, säger hon.

Rentman har valt att skriftligen besvara kritiken som riktas mot företaget.
Rentman tillbakavisar alla påståenden om att företaget systematiskt utnyttjat ungdomar, betalat felaktiga löner, tvingat dem till arbete under sjukdom eller hindrat dem från att vara medlem i facket.
Företaget överväger rättsliga åtgärder efter de felaktigheter som kommer från IF Metall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista