Skövde

Skärpt tillsyn av strandskyddet

Länsstyrelsen skärper sin tillsyn av strandskyddet vid sjöarna i Skövdetrakten.

Förra året gjordes fjorton anmälningar om brott mot strandskyddet vid sjön Vristulven utanför Skövde. Och nu tittar länsstyrelsen också på hur det ser ut med strandskyddet vid sjön Lången.

- Vi har sett sedan länge att det finns problem vid sjön Lången också, och vi har också haft en hel del dispensansökningar vid sjön Lången sedan några år tillbaka och vid varje sådant tillfälle noterar vi ju saker när vi handläggare är ute, säger Kristina Höök Patriksson som handlägger strandskyddsärenden på länsstyrelsen.

Myndigheten fick upp ögonen för området när en privatperson fotograferade och anmälde olika byggen och anläggningar runt sjön Vristulven. Tre förelägganden om att riva bryggor eller flytta på villavagnar blev till slut resultatet av den omfattande anmälan.

Villavagnar måste flyttas
Villavagnarna bara meter från sjön är ett av de ärenden som länsstyrelsen gått vidare med. Där har ägarna i nära 25 år haft sin sommarbostad vid vattnet, utan att myndigheterna lagt sig i. Nu måste de flyttas 200 meter upp i skogen.

Det är extra resurser för strandskydd som gjort att fler sjöar kan undersökas, men trots det är det bara en försvinnande del av alla småsjöar som egentligen granskas, och länsstyrelsen får förlita sig på anmälningar. Och det är ett rättviseproblem menar Kristina Höök Patriksson, när vissa drabbas av förelägganden medan andra klarar sig undan.

- Det är inte rätt att de som frågar först och söker dispens hos myndigheterna - och kanske får avslag - inte kan bygga vad de vill, medan de som inte fråga utan bara bygger kommer undan med det, säger Kristina Höök Patriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista