Lidköping

Fackförbund stämmer kritiserat företag

IF Metall tänker stämma bemanningsföretaget Rentman i Lidköping vid Arbetsdomstolen. Fackförbundet anser att flera ungdomar blivit utnyttjade av Rentman och att företaget brutit mot kollektivavtalet på flera punkter.

IF Metall anser att bemanningsföretaget Rentman brutit mot de flesta punkterna i kollektivavtalet. Bland annat ska de anställda fått för låga löner, samt fel ob-tillägg och övertidsersättning.

IF Metall har vid två tillfällen träffat företaget utan att komma överens. Inte heller den centrala förhandlingen gav något resultat.

- Man försöker alltid lösa problemen som kommer lokalt, och det har vi inte lyckats med, och då har vi gått till Arbetsdomstolen, säger Per-Ove Fredriksson, som är ombudsman på IF Metall i Västra Skaraborg.

Förnekar kritik
Rentman har i en skriftlig kommentar förnekat den kritik som IF Metall riktar mot företaget. Rentman anser inte att förhandlingarna har varit korrekta.

Att gå till Arbetsdomstolen är mycket ovanligt, men Rentmans agerande mot ungdomarna är under all kritik, anser Per-Ove Fredriksson.

Vill bli schysst behandlad
- Det finns väl ingen förälder som vill att ens dotters eller pojks första jobb ska innebära att du ska bli blåst på lön, att du inte ska få sjukskriva dig, inte ska få vara gravid. Naturligtvis vill man bli schysst behandlad, och det har de inte blivit på det här bemanningsföretaget.

Att bemanningsföretag i allmänhet kör en tuffare stil mot ungdomar är inget som Per-Ove Fredriksson märkt av.

- Det finns inom bemanningsbranschen oseriösa företag, men sedan finns det många seriösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista