Viss risk att flyga materiel till Mellanöstern

Vid 10-tiden på söndagsförmiddagen lyfte ett av militärens Herkulesplan från flygflottiljen F7 Såtenäs med materiel och personal, som ska bistå FN i den humanitära hjälpinsatsen i Irak. Att flyga till Mellanöstern i nuläget innebär vissa säkerhetsrisker, särskilt om man flyger ett USA-tillverkat Herkulesplan.
- Det här är nära krigsområdet, där USA har varit och härjat, säger Tore Ottosson, divisionschef för transportflyget på Såtenäs. Vi använder en amerikansk produkt, och det syns inte på långt håll att det står Swedish Airforce på den. Men någon egentlig militär risk föreligger inte, och hotet från terrorister bedöms inte heller som särskilt stort. De som reste på söndagsförmiddagen var en grupp på sju personer från Räddningsverket, som ska hjälpa FN med att bygga ett samordningskontor i centrala Bagdad. Gruppen och 30 ton materiel transporteras till Jordaniens huvudstad Amman av ett Herkulesplan från flygflottiljen F7 Såtenäs. Därifrån fortsätter gruppen med Räddningsverkets bilar in i Irak.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".