Vara

Arbetslös stängdes av från a-kassan efter konflikt

Har du inte koll på a-kassans regler kan du råka illa ut om du blir arbetslös. Fastighetsskötaren Hans Fritsche i Tråvad slutade en anställning i våras efter en konflikt med arbetsgivaren. Som ett resultat av det blev han avstängd från a-kassan under nästan hela sommaren.

Konflikten till att arbetsgivaren först dröjde med att lämna in arbetsgivarintyg, vilket a-kassan kräver för att kunna besluta om någons ersättning. När det väl kom ett intyg stod det - felaktigt enligt Hans Fritsche - att han slutat på egen begäran. och då säger reglerna att man hamnar i karens i nio veckor innan man kan få a-kassa igen.

För Hans Fritsche blev det en tuff sommar. Utan egna besparingar hade han inte klarat sig.

- Det är inte bara att gå till socialkontoret. Där får man inga pengar om man har andra egendomar, säger han.

Pengarna kom till slut
Till sist kom ett nytt arbetsgivarintyg där det framgick att Hans Fritsche blivit uppsagd. Därmed fick han retroaktivt de pengar a-kassan höll in i våras.

Hans Fritsche är inte den ende som hamnat i den här situationen. Enligt den fackliga organisationen Fastighetsanställdas förbund händer det allt för ofta att medlemmar råkar illa ut på ungefär det här sättet.

Enligt facket kan orsaken vara ett allmänt hårdare klimat på arbetsmarknaden, i kombination med att fackliga medlemmar inte alltid har tillräckliga kunskaper om a-kassans regler.

Högre kunskapskrav
Fastighetsanställdas förbund menar att arbetsmarknaden ställer högre krav på regelkunskaper idag, och att både anställda och arbetsgivare brister i detta. Det gäller att vara vaksam på hur arbetsgivarintyget är formulerat och att slå larm så fort man känner sig tveksam.

- Det är viktigt att vara med i facket. Även om det kan ta tid så får man till slut hjälp där, säger Hans Fritsche.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista