Det stora kräftbeståndet i Vättern påverkar ekosystemet rejält och nu anser biolog att fiske av småkräftor bör tillåtas igen. Foto: Scanpix.
Vättern

Kräftorna ökar explosionsartat - förstör ekosystemet

Kräftbestånden i Vättern ökar explosionsartat, och det ställer till problem i ekosystemet i sjön.
– Där vi har mycket växter ser det ut som en regnskog men där kräftorna gått fram ser det ut som en golfgreen. Det finns inte särskilt mycket liv, säger biolog Måns Lindell på Vätternvårdsförbundet.

Enligt honom hittar man redan i dag områden i Vättern där kräftorna gått hårt åt vegetationen, och underminerat botten genom att bygga bohålor.

Måns Lindell tycker att man borde överväga att begränsa den ökande stammen, genom att till exempel tillåta fiske av småkräftor.

– Ur Vätterns synpunkt skulle det vara mycket bra att ta upp alla kräftor. Men man måste ha avsättning för dem så de inte sprids till andra sjöar.

Måns Lindell tror att man ska vara försiktig med att öka fisket.
Signalkräftan, som är inplanterad i Vättern, kan nämligen komma att minska i framtiden igen.

– Den främmande arten brukar alltid explodera i den nya miljön, men senare kraschar den och lägre sig på en betydligt lägre nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista