Skaraborg

Skara stifts småförsamlingar försvinner

Antalet församlingar i Skara stift kommer att minskas ordentligt innan det här året är slut. Första steget kommer att tas den närmaste månaden, och då är det 18 församlingar som försvinner

De största förändringarna i den här första vändan sker i Falköpings kommun. Församlingarna Torbjörntorp, Friggeråker och Marka slutar vara egna församlingar, och går ihop till Mössebergs församling.

Floby församling suger upp Gökhem, Grolanda-Jäla och Vilske-Kleva, och Börstig går in i Åsarps församling.

Namnproblem
I Skövde ska församlingarna Värsås, Varola och Vreten gå ihop. Här finns ett problem, säger stiftets jurist Lars Wiberg. För den nya församlingen vill kalla sig Varola-Värsås-Vreten och det är tveksamt om Lantmäteriet och andra myndigheter kommer att tycka är ett särskilt lyckligt namnval.

Även församlingarna Korsberga och Fridene i Hjo slås ihop, och har bett att få behålla båda namnen.

Grannlänen
I Mullsjö läggs Sandhem-Utvängstorps församling ihop med moderförsamlingen, i Smålandsdelen av Skara stift går fyra församlingar ihop, och i Fristad utanför Borås slås fem församlingar ihop.

Bakgrunden till sammanslagningarna är att en församling ska vara stor nog att ha en gudstjänst varje söndag, och dessutom kunna bedriva en vettig verksamhet i övrigt.

Fler nedläggningar
Detta är alltså bara första steget i processen. Senare i höst kommer ytterligare besked om församlingar som försvinner - och även pastorat, och då blir det besvärligare, säger stiftsjuristen Lars Wiberg, för i det skedet kommer även arbetstillfällen på pastorsexpeditioner att försvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista