Anders Alberius på trapporna upp mot De La Gardies gravkor.
Varnhem

2 miljoner ska ge fler besökare till Varnhems klosterkyrka

Varnhems klosterkyrka slår nytt besöksrekord i år - man räknar med mellan 75- och 100 000 besökare för säsongen. 
Nu vill man göra så att ännu fler att komma och uppleva hela området med kyrkan, klosterruinerna, örtagården och museet.
2 miljoner kronor har man sökt från stiftets statsbidragspott för att även personer med funktionshinder ska kunna röra sig obehindrat.

- Det är mycket angeläget. Tänker man efter så är det fullständigt självklart att alla ska ha tillång till en sådan fantastisk miljö som finns här, säger Domprosten Anders Alberius.

Från 2010 så gäller att offentliga platser ska kunna besökas av alla - även personer med funktionsnersättningar av olika slag. Men det är inte alltid lätt att göra såna här anpassningar när oersättliga monument står på spel.

Svåra val
- Det är ju en miljö som härstammar från 1100-talet. Så vi står inför en del problem som vi ska försöka lösa. Exempelvis diskuteras seriöst att valvet till huvudingången ska sänkas. Att göra ett ingrepp i fasaden helt enkelt, berättar Anders Alberius.

- Är inte det väl radikalt för en sådan fin gammal byggnad?

- Det är mycket radikalt. Och vi för löpande resonemang med de antikvariska nyheterna.

Månste få pengar
Men hela planen kan hamna i gungning om församlingen inte får tillräckligt med pengar.

- Då får måste vi forsätta söka pengar, och också söka från andra håll. För det finns ingen möjlighet att låta bli de här åtgärderna. De måste göras helt enkelt, Anders Alberius.

- Det är möjligt att det får skjutas på några år, och det vore väldigt tråkigt tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista