Brottsmisstänkta kan gå fria på grund av besparingar

Brottsutredningar av vissa arbetsmiljöolyckor kan komma att läggas ner. Även om arbetsgivaren har gjort sig skyldig till brott. Orsaken är besparingar och allt sämre bemanning hos de åklagare som jobbar med arbetsmiljöbrott.

Arbetsmiljöåklagaren Jörgen Lindberg säger till Radio Skaraborg att man tvingas göra hårda prioriteringar och därmed får arbetsplatsolyckor där ingen dött eller skadats allvarligt stå tillbaka.

Inga sommar vikarier
Redan förra året var avdelningen för arbetsmiljöbrott i Göteborg dåligt bemannad, men eftersom inga vikarier heller satts in under sommaren, så växer nu högarna med outredda olyckor.

Arbetsplatsolyckor som det kan ligga brott bakom, men som inte bedöms vara så allvarliga att någon blivit handikappad, läggs nu åt sidan.

På gränsen
Samtidigt är två åklagare nu föräldralediga utan vikarier, och Jörgen Lindberg säger att det idag är på gränsen att han kan säga att han klarar av sitt jobb.

- Som det är nu klarar jag hjälpligt av det, men fortsätter det så här kommer vi inte kunna utföra vårt uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista