Vara

Brandruiner i Tråvad irriterar

Efter snart sju år är två eldhärjade fastigheter i Tråvad fortfarande en skamfläck, och Vara kommuns försök att bli av med ruinerna har hittills varit resultatlösa.

Tråvadbon och politikern Henrik Dahlin är besviken över att inget har hänt efter så lång tid, och han säger att många invånare tycker likadant.

- De är besvikna helt enkelt, på att ingenting händer.

Nu har det snart gått sju år sedan bränderna som ödelade två fastigheter i närheten av Föreningshuset i Tråvad. Kommunen har i flera år försökt få fastighetsägarna att ta sitt ansvar men på olika sätt har fastighetsägarna duckat. Och lagstiftningen är tandlös. Det hjälper inte att kommunen hotat med vite.

Eftersom ägarna saknar pengar och sedan tidigare är skuldsatta hamnar de bötesbeloppen bara bland alla andra fordringar. Och för de boende i området är det förstås bedrövligt att ha en soptipp och ett halvrivet ruckel som granne.

- Huset som är halvbrunnet, det är ju inte gjort någonting. Men det andra är ju rivet, men har blivit en soptipp istället där det står en massa bilvrak, däck och annat skräp, säger Henrik Dahlin.

Nu har kommunen växlat in på ett nytt juridiskt spår. Turerna är invecklade men målet är att med hjälp av kronofogden få saneringen utförd och därefter en exekutiv auktion. Men när det målet kan vara uppnått är det ingen som vet.

Under tiden som processen tuggas vidare i byråkratin så ligger ruinerna kvar. Henric Dahlin skulle vilja att processen snabbas upp så mycket det bara går.

- Vi är ju faktiskt en kommun som har väldigt mycket landsbygd, och då ska det ju hända något även utanför tätorten Vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista