Nossebro

Busliv krävde vakter i Nossebro

Essunga kommun har tvingats ordna egen bevakning i Nossebro i sommar.
Under hela augusti har ordningsvakter patrullerat nattetid för att förhindra bråk, buskörning och skadegörelse.

Essunga kommun har satsar 50 000 kronor på att ha vakter som patrullerar.

Nu är det dags för utvärdering. Stefan Algebäck är övertygad om att pengarna är välinvesterade.

- Vi har påträffat på grupperingar på tre, fyra, fem personer upp till 20 personer. De hade med sig både knivar, golfklubbor, bollträ. Det är ju allvarligt. Men efterhand, när vi träffat på dem många gånger, så har de lagt ifrån sig de här grejerna. De har vetat att vi finns där och de känner en trygghet i det, säger Stefan Algebäck. 

Nu har det blivit ganska lugnt på vårdagskvällarna, men på helgerna är det fortfarande lite oroligt, menar Algebäck.

– De har ju ingenting att göra. De tycker att det är jättekul att vara runt skolan, badet och kommunhuset. När man pratar med dem så säger de att de vill att något görs för dem. Och jag håller med dem. Och så saknas en vuxen som kommer fram och pratar med dem på nätterna. För de är inte farliga. Det är fina ungdomar de allra flesta.

Essungas kommunchef Bo Cerdier uppger att det inte finns något beslut om att bevakningen ska fortsätta. Det innebär i praktiken att det inte blir någon förlängning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista