Bråk om nattambulanser

Sjukhusledningen i Skaraborg har hamnat i bråk med politikerna i Skaraborgs lokala hälso- och sjukvårdsnämnder. Orsaken är att sommarens försök med indragna nattambulanser i östra Skaraborg har förlängts med ytterligare två månader.

Under sommaren har man prövat en modell som innebär indragning av nattambulanserna i Mölltorp, Falköping och Mariestad. Detta för att stärka upp ambulanstätheten i västra Skaraborg, som tidigare haft för låg ambulanstäthet. 

I förra veckan beslutade sjukhusledningen och den opolitiska styrelsen för Skaraborgs sjukhus att låta detta fortsätta i ytterligare två månader. Detta har vållat irritation i Töreboda, Mariestad och Karlsborg.

- Vi har inte heller blivit informerade, så vi kan dela den irritationen, säger Lars-Erik Lindh (s),  ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i östra Skaraborg.

Sjukhusdirektören Birgitta Molin Mellander säger att hon visst har informerat, och att det i alla händelser bara handlar om en tillfällig förlängning i väntan på ett skarpt beslut om hur det verkligen ska bli framöver.

- Beslutet gäller tills vi kan göra en utvärdering, förklarar Birgitta Molin Melander.

Den här diskussionen hade aldrig ägt rum om det inte varit så att det under sommaren inträffat ett antal incidenter i östra Skaraborg där ambulanser kommit sent eller inte alls.

Frågan är då om sommarens händelser är bevis för att man bör återgå till den tidigare, tätare ambulansorganisationen man hade i östra Skaraborg.

Den frågan ska besvaras i en utredning som politikerna får inom kort.

Och där är alla redan rörande överens om att det egentligen inte handlar om någon ambulansbrist. Lars-Erik Lindh anser att det är SOS Alarm som dirigerat ambulanserna för dåligt.

- När det plockas en bil någonstans ska SOS Alarm sätta upp en ny bil där, så att det alltid finns en ambulans till hands. Det har inte fungerat, och det har varit problemet, säger Lars-Erik Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista