Mariestad/Gullspång

Enkät bland äldre om omsorg och vård

Under september månad ska drygt 900 personer i Mariestads och Gullspångs kommuner få säga vad de tycker om den vård och omsorg som kommunerna ger dem.

Brukarundersökningen ska ge en fingervisning om kvalitéten är god nog, förklarar Mårten Wirén från konsultfirman som sköter undersökningen.

- Att göra sin röst hörd i de här sammanhangen som är så viktiga för de äldre.

Undersökningen Kvalitetsbarometern riktar sig till alla som har hemtjänst, alla som bor i särskilt boende och alla anhöriga till personer som vårdas för demenssjukdom och detta gäller personer i Mariestads och Gullspångs kommuner.

Anonym enkät
Genom att anonymt och i enkätform besvara frågor om kvalitéten på till exempel vård, personal och mat ska alla berörda få göra sin röst hör, säger Mårten Wirén. Och resultatet, som presenteras i början av december, ska ge en fingervisning om vad i vården och servicen som kan behöva förbättras, inte bara i varje kommun utan på varje enskild enhet.

- Det innebär att alla kan få reda på hur kvalitéten är just på den enskilda enheten. Man lämnar svaren anonymt och vi kan inte härleda några svar, säger Mårten Wirén.

Rädda för att klaga
Ragnhild Strindevall, ordförande för PRO i Mariestad tycker att initiativet att ta reda på hur människor har det är bra, men hon tror att de äldre inte alltid kommer att svara helt ärligt.

- Våra äldre kanske inte vågar säga precis hus dåligt det är. Man kan vara rädd att det drabbar personalen om man klagar för mycket, säger Ragnhild Strindevall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista