Skaraborg

Samlar in pengar till film om Birger Jarl

En miljon kronor måste samlas in på mycket kort tid om det ska bli en tredje storfilm i Arns anda.
Den nybildade Birger Jarls vänförening jobbar nu för att samla in pengarna - som är en förutsättning för att Svensk Filmindustri ska vilja göra en förstudie.

Det räcker inte med filmer om romanfiguren Arn, anser vänföreningen. En film om den äkta historiska personen Birger Jarl, är minst lika intressant. 

– Vi som läst boken Arvet efter Arn tycker att den boken innehåller såpass intressanta saker så det vore skojigt för Västra Götaland och Skara om det blev en film, säger Jan Lindell, ordförande i Birger Jarls vänförening. 

Vänföreningen har sökt pengar från olika håll och hoppas på besked redan inom någon vecka. Om filmen blir verklighet hoppas han att den ska vara klar till 2010, 800 år efter det år man tror att Birger Jarl föddes.  

– Just under det året kommer det naturligtvis att bli mycket Birger Jarl, så intresset borde vara större än för romanfiguren Arn.  

Att göra en lokal förening samlar in pengar för att få SF att göra en film, är inte särskilt vanligt:  

- Jag har inte hört talas om det tidigare, men den dialog vi hittills har haft med SF visar att det är en intressant väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista