Swedish Meats vill flytta grisslakt till Skara

Bondeägda slakterijätten Swedish Meats vill flytta slakten och styckningen av grisar från Linköping till bland annat Skara. Om förslaget går igenom beräknas det leda till nyanställningar vid fabrikerna i Skara.
Den ökade importen av griskött från Danmark har slagit hårt mot lönsamheten i Swedish Meats, som visar röda siffror för första månaderna i år. Dessutom utnyttjar fabrikerna inte sin fulla kapacitet. Vid ett extrainkallat möte i går beslöt styrelsen om att omedelbart inleda förhandlingar om att flytta grisslakten och styckningen från Linköping till Skara, Kristianstad och Uppsala. En flytt ska enligt uppgift spara 30 miljoner kronor. Dessutom är Skaras nya stall- och bedövningsanläggningar bättre vad gäller djuromsorg, enligt företagsledningen. Drygt 200 anställda i Linköping berörs av flytten. De kommer att erbjudas jobb på de andra fabrikerna. I Skara, Kristianstad och Uppsala beräknas det bli 80 nya jobb.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".