Skaraborg

SOS Alarm ska snabbutreda missarna

Den hårda och ihållande kritiken mot SOS Alarms ambulansdirigering i Skaraborg har lett till att alla incidenter nu ska utredas, och det snabbt.
Det har larmföretagets ledning bestämt.

Under sommaren har ambulanssjukvården på försök gjort en neddragning av antalet ambulanser i östra Skaraborg nattetid för att öka ambulanstätheten dagtid.

Den förändringen kräver att SOS Alarm dirigerar lediga ambulanser i riktning mot östra Skaraborg så att det finns en beredskap när det blir tomt på ambulanser där, och det är detta som kritikerna menar att larmbolaget misslyckats med.

Nu ska SOS Alarm alltså utreda alla incidenter.
– Vi måste skaffa oss en kristallklar bild av de bakomliggande orsakerna till det som skrivs och sägs i media om SOS Alarm, säger Sverker Pettersson.

Sverker Pettersson tycker dock att man ibland får mer kritik än man förtjänar:

– När en händelse har återberättats några gånger så får den lite andra dimensioner, det är det jag vill säga. Men det förtar ju inte allvaret i det som sägs i grunden, utan det måste vi ju titta på varje gång.

SOS Alarm ska även granska om det överhuvudtaget är möjligt att alltid dirigera lediga ambulanser i riktning mot östra Skaraborg som en beredskap, på det sätt som politiker och sjukvårdschefer kräver.

Dessutom vill man titta på varför vägbeskrivningarna klickar. Ambulanser som kör fel är en annan kritik som kommit fram i sommar.

Men att antalet felkörningar i Skaraborg skulle ha ökat till följd av att SOS Alarm flyttade från Falköping till Göteborg, är en teori som Sverker Pettersson inte tror på.

– Vi har bra kartor. Vid några tillfällen så har man inte förstått varandra och det har tagit lite längre tid, det vet vi. Men generellt sett så tror jag inte att det är svårare att hitta idag jämfört med tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista