Färre vill spela golf.
Skaraborg

Golfklubbarna tappar medlemmar

Utbyggnaden av golfbanor i Skaraborg har gått alltför snabbt. Och nu kommer efterräkningarna - en mängd klubbar har ekonomiska problem och tappar medlemmar.

- Vi har i princip tappat en golfklubb med medlemmar per år i Västergötland. Fortsätter det här tappet har vi för många anläggningar för de golfspelare som är här, säger Håkan Andersson som är ordförande i Västergötlands Golfförbund.

Men så var det inte tidigare. Under 15 år ökade antalet golfspelare i Sverige från 200 000 till 600 000. Och enligt Håkan Andersson blev många golfklubbar fartblinda.

- Vi behövde inte göra särskilt mycket. Tappade vi en medlem stod det två, tre utanför och ville komma in. Det gjorde naturligtvis att vi inte tittade tillräckligt långt fram.

Han tror att det minskade intresset för golf beror på att människor byter fritidssysselsättning oftare än förr. Och när båda vuxna i en familj jobbar heltid finns det dessutom mindre tid för att hinna med en golfrunda.

- I många fall är det tidsbristen, säger Håkan Andersson.

Han säger att klubbarna nu måste anpassa sig efter marknaden och anser att lösningen på problemet vore om klubbarna införde en lägre fast avgift för att få behålla medlemmarna och att golfspelarna istället betalar en avgift för varje gång de spelar.

- Jag ser ingen anledning till varför vi inte skulle kunna införa ett greenfee-medlemskap i varje klubb, som innebär att man behåller sitt medlemskap på den lokala orten, säger Håkan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista